گسترش دنیای دیجیتال سبب شده است که روشهای سنتی انتقال اطلاعات کارایی خود را از دست بدهند و روشهای مدرنتری جایگزین آنها شود. یکی از چالشهای بزرگ در دنیای دیجیتال ذخیره سازی اطلاعات است. حافظههای جانبی بسیار کاربردی هستند، مانند فلش مموریها که در ظرفیتهای متفاوت تولید میشوند. کارتهای حافظه که در ابعاد کوچک برای سادگی، هاردهای اکسترنال نیز با ظرفیتهای بالا مورد استفادهاند و یا حافظه های SSD که در سیستمهای که نیاز به پردازشهایی با سرعت بالا نیاز دارند مورد استفاده قرار میگیرند. اما برای دسترسی به اطلاعات این حافظهها باید به صورت فیزیکی به آنها دسترسی داشته باشیم.
در این مقاله، قرار است تا شما را با مفهوم فضای ابری، انواع آن و مزایا و معایب آن آشنا کنیم.
فضای ذخیره سازی ابری چیست؟
فضای ذخیره سازی ابری مانند یک هارد مجازی نامحدود است. در واقع (Cloud Storage) یک بستر ذخیره سازی است که به شما کمک میکند تا بدون استفاده از حافظههای فیزیکی و تنها از طریق اینترنت اطلاعات خود را در فضای مجازی ذخیره کنید و در هر موقعیت و با هر دستگاهی با مراجعه مجدد به سرور مورد نظر از طریق اینترنت به فایلهای خود دسترسی داشته باشید.
کسانی که از سرویسهای Gmail یا Yahoo Mail استفاده میکنند، این نوع فناوری را تجربه میکنند. به این صورت که ایمیلها روی یک سرور مرکزی (Central Mail Server) ذخیره میشود و ما میتوانیم بدون نیاز به ذخیرهی دائمی آنها بر روی وسایل خود، به کمک موبایل یا کامپیوترهای مختلف به آنها دسترسی داشته باشیم.
مزیت این فناوری نسبت به حافظههای ذخیرهسازی فیزیکی، امکان دسترسی به فایلها از هر مکان و با هر دستگاهی است. البته برای دسترسی به اطلاعات نیاز است که دستگاه شما به یک اینترنت مناسب دسترسی داشته باشد.
وظیفه میزبانی (هاستینگ)، حفظ و نگهداری و تامین امنیت دادههایی که در فضای ابری ذخیره میکنید، بر عهده شرکت ارائهدهنده این خدمات است.
انواع مختلف فضای ابری
نیاز افراد در استفاده از فضای ابری متفاوت است. به عنوان مثال، یک دانشجو ممکن است نیاز داشته باشد تا اطلاعات تحقیقاتی خود را ذخیره کند و برای مطالعه به آنها رجوع کند. یک عکاس میخواهد آرشیوی از عکسهای خود را در جایی ذخیره کند، یا یک بانک علاوه بر ذخیرهی اطلاعات مشتریان و سوابق آنها میخواهد تراکنشهای هر روزه خود را نیز ذخیره کند. براساس نیاز افراد و مشاغل مختلف سه نوع فضای ابری داریم.
1.Public
معمول ترین فضای ابری، فضای ابری عمومی است. فایلهای ذخیره شده در این فضا میتواند دردسترس هر کسی در هر جای دنیا قرار بگیرد. به این معنی که مدیریت سرورهایی که داده ها در آن ذخیره میشوند، با شخصی است که ارائه دهنده خدمات فضای ابری باشد و شما به عنوان مشتری، هیچ کنترلی بر زیرساختهای ذخیره سازی ندارید.
2.Private
همان طور که باید حدس زده باشید نوعی فضای ابری است که در دسترس عموم قرار ندارد و فقط یک نفر یا یک شرکت میتواند مدیریت زیر ساختهای ذخیره سازی (مانند سرورها) آن را بر عهده داشته باشد. عمده تفاوت آن با فضای ابری عمومی، این است که دسترسی به فضای ابری خصوصی تنها از طریق فایروال امکان پذیر است اما برای دسترسی به اطلاعات ابر عمومی باید به اینترنت دسترسی داشته باشید.
3.Hybrid
در فضای ابری هیبریدی، مزیتهای امنیتی فضای ابری خصوصی با قابلیت مقیاس پذیری فضای ابری عمومی ترکیب شده اند. بطور مثال، بانکها میتوانند اطلاعات و سوابق مشتریان را در فضای ابری عمومی ذخیره کنند تا مشتریها هم بتوانند از اطلاعات استفاده کنند. از طرف دیگر، اطلاعات محرمانه حسابها را در فضای امنیتی ابر خصوصی ذخیره میکنند.
مزایا و معایب فضای ابری
- قیمت خرید نسبت به نسل قبل فضای ذخیره سازی ( فلش مموریها و …) ارزانتر است.
- برخلاف فضای فیزیکی، در این فناوری میتوانید در هر جای دنیا و با هر وسیله (موبایل، تبلت، کامپیوتر و.. ) به اطلاعات خود دسترسی داشته باشید.
- امنیت فضای ذخیره سازی ابری به لطف الگوریتمهای رمزگذاری،لایههای محافظتی گسترده که از طرف شرکتهای ارئه دهنده، اعمال شده است، بیشتر از فضای ذخیره سازی فیزیکی است.
- هرگاه در فضای ابری بر روی فایلی تغییراتی را اعمال کنید، بلافاصله در تمام دستگاههای دیگر که از فضای ابری استفاده میکنید بروزرسانی میشود که این امر باعث سادگی و حفظ زمان میشود.
- در فضای ابری چندین کاربر میتوانند با فایلهای مشترک کارکنند. به عبارتی دیگر، هر شخص مجاز میتواند از هر جایی به فایلهای شما دسترسی داشته باشد و آن را ویرایش کند.
- فضای ابری مقیاس پذیر است. به این معنا که اگر فضای ذخیره سازی برای برنامههایتان کافی نیست، نیازی به انتقال دادهها از مکانی به مکانی دیگر نیست، بلکه میتوانید با بهره گیری از برخی ویژگیها، فضای ابری خود را افزایش دهید.
- اگر ناخواسته اطلاعاتی را حذف یا از دست دادید، میتوانید از برنامه پشتیبان خود بازیابی کنید. به همین دلیل ذخیره سازی ابری بهترین بستر برای دادههای بازیابی است که مشاغل مختلف میتوانند از فضای ابری به عنوان ذخیره پشتیبان داده استفاده کنند.
- برخلاف فضای فیزیکی، برای آپلود یا دانلود اطلاعات از فضای ابری اتصال به اینترنت قوی یک ضرورت حساب میشود. در غیر این صورت قادر به دسترسی نخواهید بود.
- شرکت ارائهدهنده خدمات ابری شما ممکن است با مشکلاتی ازقبیل قطع برق، افت سرعت اینترنت و تعمیر و نگهداری لوازم مواجه شود و این مشکلات بر عملکرد شما هم تاثیر مستقیم دارد.
افراد و شرکتهای مختلف، از جمله دیجیتالی و سنتی، نیاز دارند تا حجم زیادی از اطلاعات خود را در یک محل امن ذخیرهسازی کنند تا بتوانند در صورت نیاز مجددا از آنها استفاده کنند. فضای ذخیرهسازی ابری حکم یک هارد مجازی نامحدود را دارد و میتواند به افراد کمک کند تا با هزینهی کمتر و سرعت بیشتری به نیازهای خود پاسخ دهند. همچنین کارمندان یک شرکت نیز میتوانند با هر دستگاهی و در هر مکانی از به روزترین اطلاعات و فایلهای شرکت استفاده کنند.
علاوه بر اینها، مسئولیت تامین امنیت، حفظ و نگهداری از تمامی زیرساختهای فضای ابری برعهده شرکتهای ارائهدهنده خدمات فضای ابری است و نیازی نیست که افراد و یا شرکتها، خود این مقدمات را فراهم کنند.
نظر بدهید