هرآنچه که باید درباره سفر دریایی بدانیم:
به مجموعه فعالیتهای تفریحی و سرگرمی در محیطهای دریایی که دور از ساحل توسط گردشگران انجام می شود گردشگری دریایی میگویند. با وجود شباهتهایی بین گردشگری دریایی و ساحلی اما از نظر ماهیت متفاوت بوده و نوع فعالیتهای تفریحی در گردشگری دریایی بیشتر در آبهای عمیق و دور از خشکی انجام میگیرد و نیازمند تجهیزات، امکانات و آموزشهای ویژهای میباشد. فعالیتهای تفریحی آبی مانند غواصی، سفرهای دریایی، اسکی روی آب، جت اسکی، آکواریوم دریایی و ماهیگیری در آبهای عمیق از مهم ترین جذابیتهای گردشگری دریایی هستند.
در سالهای گذشته، گردشگری دریایی به عنوان یک نوع از گردشگری، محبوبیت و جذابیت زیادی را در بین مردم کسب کرده است. این سفر میتواند داخلی باشد یا خارجی. دریای خزر، خلیج فارس و دریایی عمان سه نقطه آبی در سرزمین ما به شمار میآیند و کمتر کشوری از چنین امکانات طبیعی برخوردار است. از عوامل و مولفههای تاثیر گذاری که باعث رشد این نوع صنعت گردشگری در دهههای اخیر شده است؛ میتوان از امنیت، تفاوت، فناوریهای بهروز و همچنین وسعت فعالیتهای هیجان انگیز در هنگام سفر نام برد.
به چه دلیل سفر دریایی
تعداد گستردهای از وسایل : بدلیل فضای کافی و مدت زمان طولانی میتوانیم وسایل بیشتری نسبت به سفرهای هوایی و زمینی به همراه ببریم و در کنار لوازم شخصی دلخواه خود احساس آرامش بیشتری داشته باشیم.
در دسترس بودن امکانات رفاهی : فقط کافی است درباره سفر قبلی خود در تعطیلات بیاندیشید. علاوه بر هزینه پرواز و اقامت، فشار و خستگی جسمانی و استرس خطرهای پیشبینی نشده را به یاد بیاورید. حالا به سفر دریایی فکر کنید: هر آنچه که به آن نیازمندید در هزینه اولیه لحاظ شده که شامل غذا، اقامت، سرگرمی و حمل و نقل است. علاوه بر آن هر زمان که نیاز به استراحت، دوش آب گرم و یا تفریح و سرگمی داشتید این موقعیت برایتان فراهم است. یافتن سفر دریایی با هزینههای کم در کشتیرانیهای بزرگ کار سختی نیست و این در حالی است که اگر بخواهید همین سفر را از راه زمینی یا هوایی تجربه کنید با مشکلات فراوان و هزینه گزافتری روبرو خواهید شد. انواع مختلفی از کابینها وجود دارد که با سلیقه و بودجه شما تطابق دارد، اما کیفیت و گزینش غذا نیز در هزینه بسیار تعیین کننده است. از خوراکیهای کافهای و برگرهای لذیذ گرفته تا ظرف غذاهای بسیار مجلل، همگی درکشتی آماده پذیرایی از مسافران است و شما در هیچ زمانی از شبانه روز گرسنه نخواهید ماند.
باز و جمع کردن وسایل فقط یک بار: مسئله مهمی وجود دارد که اکثر مردم به آن توجه نمیکنند؛ پس از اینکه در ابتدای سفر محتوای چمدان را در کابین خالی کردید تا آخرین روز سفر نیازی به بستن چمدان خود ندارید. به دلیل اینکه کشتی دریانوردی نوعی هتل روی آب محسوب میشود، هر روز شما در شهر و کشوری جدید بیدار خواهید شد نیازی به خارج شدن از محل اقامت خود در ساعتی مشخص ندارید و در صورت بازدید از شهر و مکانی تنها یک کیف دستی کوچک که شامل لوازم ضروری است را همراه میبرید. سفر دریایی روشی آسان برای بازدید از اماکن عجیب و ویژه است، بدون این که از تنها ماندن هراسی داشته باشید و یا اینکه لیدری برای نشان دادن اماکن مهم در دسترس نباشد. در برنامه سفر از تمامی جاذبههای توریستی مهم بازدید خواهد شد. بنابراین نگرانی خاصی در مورد انتخاب اماکن برای بازدید وجود ندارد. راهنمای تور انگلیسی زبان هیچ نکتهی مهمی را در گردش از قلم نخواهد انداخت. علاوه بر آن میتوانید در کشتی با افراد ماهر در زمینه سفر آشنا شوید یا به تنهایی به گشت و گذار بپردازید، این موضوع به سلیقه و دلخواه شما بستگی دارد.
مناسب برای خانوادهها : سفر آبی برای تمامی سنین پیشنهاداتی ویژه دارد. خانوادههایی که چندین فرزند با سنین مختلف دارند کاملا نسبت به این مسئله آگاه هستند: چگونه میتوان کودکان را سرگرم نگه داشت و در عینحال به تفریحات مخصوص بزرگسالان پرداخت. این مشکل در کشتیهای تفریحی جدید برطرف شده است. امکاناتی متفاوت برای گروههای سنی مختلف وجود دارد. کودکان در محیطهایی ویژه و تحت نظر سرگرم میشوند، نوجوانان در استخر شنا میکنند و به بازیهای کامپیوتری میپردازند. والدین از این طریق فرصتی مناسب برای استراحت و فعالیتهای دیگر کسب میکنند. پس از آن خانواده برای صرف شام یا گردش در ساحل دور هم جمع میشوند. نه تنها فعالیتهای متعددی برای جلوگیری از کسل شدن کودکان ارائه میشوند، بلکه کودکان میتوانند در محیطی امن با دوستانی جدید آشنا شوند. این سفر همچنین زمینه آشنایی کودکان با فرهنگهای مختلف را فراهم میکند. کودکان به تجربههای فرهنگی و تاریخی علاقه نشان میدهند.
توصیهها برای یک سفر دریایی :
هزینه پکیج نوشیدنی: تقریباً تمام کشتیهای تفریحی پکیجهای نوشیدنی را با هزینه جداگانه ارائه میدهند که تنوع زیادی دارد و در طول سفر بسیار لذت بخش است. اما در بعضی موارد باید روزی هشت عدد نوشیدنی سفارش دهید تا برای شما قیمت پکیج به صرفه شود. پس برای خود محاسبه کنید کدام برایتان به صرفهتر است.
وسایل مورد در روز اول سفر: معمولا چمدانها بعد از چک شدن بلافاصله به داخل کشتی آورده میشوند. اما در مواردی پیش میآید که تحویل دادن بارها تا شب طول بکشد، بنابراین بهتر است وسایل ضروری خود را مانند داروها در یک کیفدستی قرار داده و همراه خود داشته باشید تا زمانی که بارهای اصلی شما را تحویل میدهند، با مشکلی روبرو نشوید.
فضای اتاق: اگر برای اقامت خود در کشتی تفریحی اتاقهای معمولی را انتخاب کردید، از دیدن حمامی کوچک و تنگ تعجب نکنید. در نظر داشته باشید اتاقهای معمولی کوچک هستند و حمام آنها یک کابین ۳ در ۳ است.
رستورانهای خاص: بیشتر خطهای کشتیهای تفریحی، رستورانهایی دارند که تخصص در غذاهای متفاوت با ملیتهای مختلف دارند؛ برای مثال رستوران تخصصی غذاهای چینی یا فرانسوی که نفری $۲۵ تا $۳۵ هزینه میشود. به احتمال زیاد بعد از چند روز خوردن غذاهایی که روی بلیط شما است دلتان کمی تنوع بخواهد، این رستورانها با فضایی چشمنواز و ارائه خدمات غذاخوری متفاوت، تجربه جدیدی را به وجود میآورند. فقط یادتان باشد معمولاً یک یا دو روز اول شروع سفر، رزروهای رستوران را باید انجام دهید.
بار داخل اتاق : در کشتیهای تفریحی همان قوانینی وجود دارد که در هتلها هم اعمال میشود. از مینی بارهای داخل اتاق استفاده نکنید مگر آخر شب باشد و از تهیه یک میانوعده یا نوشیدنی ناامید شده باشید. میتوانید از سوپر مارکتی که داخل کشتی وجود دارد با قیمت مناسبتری از مینیبار داخل اتاق، خرید کنید. در نظر داشته باشید استفاده از مینیبار هزینهی زیادی دارد.
بررسی روزانه برنامهها: کشتیها خدمات و برنامههای جالبی را به کودکان، نوجوانان و بزرگسالان در نظر میگیرند و میتواند هر روز برنامه خاصی را ارائه دهند برای مثال سرسرهی آبی، دیوارهای صخرهنوردی، آموزش شنا و بسیاری از خطوط کروز اکنون فعالیتها و گشت و گذارهای بیشتری را به بچهها ارائه میدهند، به علاوه خدمات سرگرم کنندهای مانند اتاقهای بازی، مدارس سیرک و برنامههای شبانه مخصوص نوجوانان. پس اطلاع داشتن از آنها میتواند لحظات بهتری را برایتان فراهم آورد.
محدودیتهای نوشیدنیها: هر چند آوردن چند بطری نوشیدنی دلخواه به جای خریدن آن به قیمت گزاف در کشتی ایده بدی نیست، اما به یاد داشته باشید که شرکتهای کشتیرانی در مورد نوشیدنیهای مجاز در کشتی سختگیرانهتر رفتار میکنند اما سختگیری آنها به اندازه شرکتهای هواپیمایی نیست. قبل از سفر، دربارهی نوشیدنیهایی که میتوانید و نمیتوانید با خود بیاورید از شرکت کشتیرانی خود اطلاعات مورد نیاز را کسب کنید.
برچسب روی چمدانهای بار: بیشتر شرکتهای کشتیرانی از شما میخواهند به عنوان بخشی از فرآیند (چک این) آنلاین، برچسبهای بار مسافرتی را پرینت کنید، پس برچسبها را فقط روی کیف و ساکهایی بچسبانید که میخواهید به اتاقتان تحویل داده شود. به این شکل مهماندارها میدانند کدام بار باید کجا قرار گیرد. درکشتی نیز مانند هواپیما کیفهایی که مسافر با خود حمل میکند نیازی به برچسب زدن ندارد.
ورود به بندرگاه زودتر از موعد مقرر: اکثر شرکتهای کشتیرانی چون هنوز درگیر پیاده کردن مسافران قبلی هستند، قبل از ساعت ۱۱ صبح پروسه سوار شدن روی عرشه را آغاز نمیکنند. اگر زودتر از موقع مقرر به بندر برسید، جز اینکه کارت سوار شدن را زودتر دریافت کنید، دستاورد خاصی نخواهید داشت.
لوازم مورد نیازی که برای یک سفر دریایی پیشنهاد میشود:
- لوازم کمکهای اولیه
- لباس گرم
- عینک آفتابی
- یک جفت کفش نرم و راحت
- جلیقه نجات یا حلقههای باد شونده
- لوازم سرگرمی گروهی
- موسیقی
- داروهای شخصی
- دوربین عکاسی
- لباس های مخصوص شنا و حوله
- کرم های ضد آفتاب
- قلم و یک دفترچه کوچک اگر اهل ثبت وقایع هستید
مشکلات سفر دریایی:
دریازدگی: بیماری شایعی است که بسیاری از افراد بیتجربه در سفرهای دریایی را گرفتار میکند. کسانی که به نوعی با سفرهای کاری یا تفریحات آبی سروکار دارند، حداقل برای یکبار با این مشکل مواجه شدند. وقتی با وسیله نقلیه شناوری در حال حرکت هستیم ارگانهای بدن ما ممکن است با سه واکنش طبیعی مواجه شود. نخست حرکت بیش از حد عضلات گوش داخلی، سپس انتقال پیامهای حرکتی متعددی از چشم به مغز و در نهایت نوعی عدم تعادل و احساس گیجی؛ در این مرحله به تدریج بیماری دریازدگی شکل میگیرد. پیشگیری و درمان دریازدگی ساده است؛ پزشکان پیشنهاد میکنند مسافران دریایی پیش از آغاز سفر به پزشک مراجعه و توصیههای او را بکار بگیرند. لازم است قبل از حرکت اضطراب نداشته باشید و به مسایل تلخ و فاجعه بار فکر نکنید. حین ورود به شناور در محل مناسبی (ترجیحا وسط یا بخش میانی) مستقر شوید و در صورت نیاز چشم هایتان را ببندید و از گوش گیر استفاده کنید. همچنین در صورت تشدید حالت دریازدگی میتوانید به مقدار محدود از داروی ضد این بیماری استفاده کنید؛ این داروها در بخش پزشکی و امداد همه کشتیهای مسافری موجود است و در مواقع ضروری ارائه میشود.
توصیه میشود 24 ساعت قبل از سفر و در طول مسافرت با شناور از خوردن غذاهای حجیم و پرچرب اجتناب کنید. سبزیجات، سیب زمینی، عسل، نانهای غنی شده، شیرینیهای کم چرب، ماکارونی و میوههایی مانند سیب سبز برای جلوگیری از این مشکل مفید هستند. همچنین خوراکیهایی مانند زنجبیل، نعناع و لیموترش حالت تهوع را از شما دور میکند. به یاد داشته باشید نوشیدن قهوه و آب پرتقال، معده را اسیدی کرده و محرک های خوبی برای حالت تهوع و استفراغ هستند.
در بیشتر کشتیها و قایقهای نجات مجهز برای زمان خطر و خروج سریع از کشتی وجود دارد و البته زمان سوار شدن به آنها باید خونسردی لازم را حفظ کرد و حتماً جلیقه نجات به تن داشت، زمان بروز خطر به پیامهایی که از سوی خدمه کشتی پخش میشود توجه کافی داشته باشید و آنها را به دقت اجرا کنید تا شانس نجات شما افزایش یابد.
بروز حادثه برای کشتی: هر زمان صحبت از بروز مشکل کشتی میشود این موضوع ما را به یاد فیلم معروف تایتانیک میاندازد اما باید بدانیم حوادث جادهای و هوایی به مراتب بیشتر از حوادث دریایی است. در این زمان سعی کنید آرامش بیشتری داشته باشید و در صورتی که خدمه کشتی برای تخلیه مسافران از شما کمک خواستند به انجام این کار بپردازید. همچنین محل نزدیکترین قایقهای نجات به کابین استراحت خود را به یاد داشته باشید تا زمان خطر و فراخوان برای ترک فوری کشتی به سرعت به آنجا بروید. همیشه دستور العمل نحوه استفاده از جلیقه نجات و سایر وسایل ایمنی را از خدمه کشتی بپرسید و اگر به زبان بومی خدمه کشتی آشنایی ندارید حتماً از یک مترجم یا فردی که بتوانید با او صحبت کنید در مورد مسائل ایمنی و خطرهای سفر کمک بگیرید. داشتن هراس، استرس، نگرانی، خشم و پرخاشگری بدترین رفتاری است که در یک وضعیت اضطراری میتوانید داشته باشید و سبب اختلال در امداد و نجات و آسیب بیشتر شما و همراهانتان میشود.
نظر بدهید